Bezglutenowa dieta – czy tylko dla osób chorych na celiakię?

Bezglutenowa dieta, można z powodzeniem powiedzieć, iż ostatnimi czasy stała się dość popularna i modna. Zachęcają do niej różnorodne osoby, które znamy ze świata fitnessu. Mówimy jednak o diecie, która z założenia jest konieczna u osób zmagających się z nietolerancją glutenu. Jak w takim razie ma się jadłospis wykluczający gluten u osób zdrowych?

Bezglutenowa dieta, ale dla zdrowych

Gluten okazuje się być składnikiem wielu produktów spożywczych, nie tylko pieczywa czy makaronów. Znajdujemy go również w słodyczach, przekąskach, sosach, płatkach, deserach, żywności przetworzonej, a nawet w wędlinach. Osoby zmagające się z nietolerancją glutenu, mogą reagować silnymi objawami po spożyciu produktu, a tym bardziej dania, które obfituje w gluten. Jak jest jednak z osobami, które nie wykazują żadnych objawów po zjedzeniu glutenowych artykułów spożywczych, a decydują się na taką dietę?

Na wybór takiego jadłospisu decyduje się niemała liczba osób, która podglądała w mediach gwiazdy korzystające z diety bezglutenowej. Tak naprawdę zdania, co do sensowności jej stosowania w przypadku braku problemów z tolerancją glutenu, są różnorodne. Jedni są „za”, bo wskazują na sporo korzyści dla organizmu, do którego dostarczane są bardziej wartościowe składniki. Inni zaś mówią o tym, że niestety niewielu jest w stanie spojrzeć kompleksowo na swój jadłospis. Do tego skomponować w taki sposób dietę bezglutenową, by nie zabrakło najważniejszych składników.

Odpowiedź, czy bezglutenowa dieta nadaje się dla osób zdrowych, nie jest zatem jednoznaczna. Z drugiej strony jesteśmy w stanie wskazać, w jaki sposób tak zmieniony jadłospis, będzie sprzyjać poprawie funkcjonowania organizmu.

Celiakia i inne jednostki chorobowe

Choć nietolerancja glutenu kojarzona jest głównie z celiakią, spotykamy ją również w innych jednostkach chorobowych. Można mówić także o klasycznej alergii pokarmowej na pszenicę, ale i nieceliakalnej wrażliwości na gluten. Nadwrażliwość na gluten rejestrowana jest kolejno u pacjentów z zespołem jelita drażliwego. W zależności od schorzenia, objawy mogą się od siebie różnić, a to wpływa na indywidualne dopasowanie jadłospisu do potrzeb chorego.

Zachodzące w organizmie mechanizmy, które kończą się nieprzyjemnymi objawami po spożyciu produktów glutenowych, nie zostały jeszcze na tyle dobrze poznane, by można było mówić o zasadności stosowania diety bezglutenowej u osób zdrowych. W zależności od schorzenia, objawy mogą być bowiem trudne do rozpoznania bądź są na tyle nikłe, że pacjent nawet nie wie, że to właśnie kłopot z tolerancją glutenu zdaje się różnorodnie objawiać.

Mówimy o diecie, która przede wszystkim ma być pomocą we wspomnianych schorzeniach. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by dobrze skomponowana bezglutenowa dieta przyniosła korzyści osobom zdrowym bądź zmagającym się niekoniecznie z typową celiakią. Kluczem do sukcesu jest więc jadłospis, w którym nie zabraknie żadnych ważnych składników, a dla produktów glutenowych znajdzie się inna, wartościowa alternatywa. Bezglutenowa dieta? Tak, ale w zależności od potrzeb i sytuacji, a nie kierując się modą kreowaną przez media.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge