Blaszki i foremki do pieczenia – zanim wstawisz do piekarnika

Aromatyczne ciasta, które niemalże za chwilę zaczniemy przyrządzać z myślą o świętach, wymagają odpowiednich akcesoriów kuchennych. Przede wszystkim doskonale dobranych blaszek do pieczenia. Choć wybór wydaje się być teoretycznie łatwym, to nie da się ukryć, że pośród tak szerokiej oferty czasami czujemy się niczym w dżungli. Ostateczny zakup będzie miał jednak wpływ na to czy nasze wypieki zyskają uznanie wśród gości.

Jaki materiał, takie właściwości

Dostępne blachy do pieczenia to dość szerokie wahania, jeśli porównamy ich ceny. Na te ostatnie wpływ ma wykonanie. Zastosowany materiał, który z kolei przekłada się na zalety, ewentualne wady podczas użytkowania. Tak naprawdę z każdego rodzaju dostępnych blaszek, możemy pokusić się o zakup przynajmniej jednej. O ile pozwala na to miejsce w kuchni.

Zakup kilku produktów daje szansę, by uporządkować swoje kuchenne plany, a dokładniej mówiąc zorganizować pieczenie ciast, mięs czy zapiekanek. Niezależnie od wykonania, na jakie finalnie stawiamy, pamiętajmy w pierwszej kolejności, by blacha do pieczenia była dostosowana do typu piekarnika, jaki posiadamy. Srebrne blaszki najlepiej sprawdzają się w piekarnikach gazowych. Czarne zaś w kuchniach z piekarnikiem elektrycznym.

Zacznijmy od najtańszych foremek, które wykonane są z aluminium bądź blachy ocynkowanej. Do zakupu przekonuje nas najczęściej cena. Czy jednak jest warta oferowanej jakości? Blachy tego typu łatwo rdzewieją i ciemnieją. Jeśli jednak przed każdym pieczeniem wyłożymy je specjalnym papierem, a po umyciu dokładnie wytrzemy do sucha, spokojnie posłużą nam przez pewien czas.

Droższe, ale łatwiejsze do utrzymania w czystości i bez tak dużego ryzyka zajścia rdzą, są blachy opatrzone nieprzywierającymi powłokami. Ze stali węglowej lub z powłoką teflonową. Jeszcze ciekawszy wybór stanowią nie typowe blachy, lecz naczynia ceramiczne czy szklane, w których równie dobrze można piec.

Sposób użytkowania

O każdą z wybranych blaszek trzeba zadbać, by posłużyły nam przez możliwie długi czas. W pierwszej kolejności, już na etapie zakupów, zwracamy uwagę na oznaczenia zawarte na opakowaniu. Uzyskamy informacje odnośnie bezpiecznego kontaktu z żywnością, jak i możliwości bądź też nie, stosowania w zmywarce czy zamrażalce.

W przypadku powłok non-stick, ale i blach aluminiowych czy ocynkowanych, powinniśmy zadbać o stosowanie sztućców silikonowych, drewnianych bądź plastikowych. Dzięki temu nie porysujemy naszych foremek.

Pamiętamy kolejno o dokładnym czyszczeniu, by zapobiegać rdzewieniu, niszczeniu i rozwojowi bakterii. Najlepiej od razu po użyciu umyć i dokładnie wytrzeć do sucha blaszkę. Reszta to już tylko i wyłącznie czysta przyjemność pieczenia. Jeśli uda się wyposażyć w rozmaite formy, foremki i blaszki, w różnych kształtach i rozmiarach, z powodzeniem przyrządzimy najbardziej złożone i wykwintne dania pieczone.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge