Garnek rzymski – moda na zdrowe jedzenie

Soczyste i delikatne w smaku mięso, aromatyczne warzywa i chrupiące pieczywo przygotowywane przez dodatku tłuszczu… Czy to możliwe? Moda na smaczne i zdrowe jedzenie wymusiła na nas poszukiwanie alternatywny dla tradycyjnego schabowego. Rozwiązaniem może być garnek rzymski, czyli gliniane naczynie, w którym swoje posiłki zwykli przygotowywać starożytni Rzymianie.

Garnek Rzymski jest wyjątkowym naczyniem wykonanym z ceramiki nieszkliwionej, który pozwala na pieczenie w atmosferze pary wodnej bez dodatku tłuszczu. Choć tak naprawdę znany był już w starożytności, w Europie Zachodniej używany jest zaledwie od kilkudziesięciu lat, a w Polsce jeszcze krócej. Jego powrót do łask można przypisywać modzie na zdrowe żywienie. Tak przynajmniej było u nas. Garnek rzymski pojawił się w moim domu wraz z koniecznością przygotowywania zdrowych posiłków. Poszukując opcji, która pozwoliłaby mi gotować zdrowo i zarazem smacznie  trafiłam na informacje o nim. Wybór sklepu nie był łatwy. W końcu zdecydowałam się na sklep internetowy akcesoria kuchenne, z uwagi na wcześniejsze dobre z nim doświadczenia. Garnek dotarł do mnie w całości, starannie zapakowany i wygląda naprawdę imponująco. W związku z tym nie pozostało mi nic innego, jak tylko sprawdzić, jak należy z  niego korzystać i wyszukać przepisy, przy których już samo ich czytanie powoduje pobudzenie kubków smakowych.

Dlaczego garnek rzymski?

Potrawy pieczone w garnku rzymskim są zdrowsze i smaczniejsze niż te tradycyjnie smażone, a co najważniejsze do ich przygotowania nie potrzeba tłuszczu, a soli używa się znacznie mniej. W ten sposób możesz wyczarować dietetyczne i lekkostrawne potrawy, w których zasmakują wszyscy, nawet ci najbardziej wybredni członkowie rodziny. Choć moja przygoda  z gankiem rzymskim dopiero się rozpoczyna, wiem już, że będę mogła przygotowywać w nim rozmaite mięsa, duszone warzywa, risotto, faszerowane pomidory, zapiekanki, a nawet chleb.

Jak korzystać z garnka rzymskiego?

Przed użyciem należy garnek rzymski napełnić wodą mniej więcej do połowy jego wysokości. Dzięki takiemu namaczaniu (przez ok. pół godziny) pory zawarte w strukturze naczynia wypełnia woda uwalniana później w trakcie pieczenia. Jej cyrkulacja w naczyniu nadaje potrawom soczystości i zapobiega ich nadmiernemu wysychaniu. Garnek rzymski znajduje zastosowanie w piekarnikach gazowych i elektrycznych oraz w kuchence mikrofalowej. Zachowanie swoich cennych wartości odżywczych potrawy przygotowywane w garnku rzymskim zawdzięczają ich pieczeniu w niezbyt wysokiej temperaturze. Przygotowywanie smacznych posiłków nie wymaga specjalnych umiejętności. Wystarczy garnek rzymski wcześniej namoczyć, a następnie umieścić w środku przygotowywaną potrawę, którą zamkniętą w naczyniu piecze się w piekarniku. Jedyną wadą naczynia, o której udało mi się znaleźć informację, jest ryzyko przechodzenia intensywnymi zapachami posiłków. Choć sama jeszcze tego nie sprawdziłam, to obawiam się, że może być w tym nieco prawdy. Jak zawsze jednak wolę polegać na własnych doświadczeniach i sprawdzić to osobiście. O moich odczuciach na pewno napiszę w jednym z kolejnych postów.

 

1 Comment

  1. Karolina
    Czerwiec 22, 2017

    Ciekawa sprawa z tym garnkiem – pierwsze słyszę, ale chętnie wypróbuję. W dobie niezdrowego żarcia, kiedy staramy się ograniczać niezdrowe tłuszcze i jeść zdrowo może to być rozwiązanie dla smacznego obiadu 🙂
    Karolina ostatnio opublikował…Co to jest trądzik różowaty?My Profile

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge