Jednogarnkowe dania jako sposób na szybki obiad

Jednogarnkowe dania jako sposób na szybki obiad

W dobie, kiedy tempo życia znacznie wzrosło, mało kto ma dziś czas na długie pichcenie potraw. Dlatego taką popularnością cieszą się szybkie i łatwe do przygotowania dania jednogarnkowe. Niekiedy są to sprawdzone i popularne przepisy, innym razem decydujemy się na całkowitą improwizację. W tym drugim przypadku efekty często przechodzą nasze najśmielsze oczekiwania, a danie na stałe wchodzi do domowego menu.

Dania jednogarnkowe mają ten urok, że zwykle przygotowuje się je szybko i stosunkowo prosto, a do tego na koniec pozostaje niewiele zmywania. Trudno zatem nie pokusić się o wprowadzenie ich do rodzinnego jadłospisu, zwłaszcza że wiele smakuje naprawdę wyśmienicie i to nie tylko dorosłym, ale także dzieciom.

Jednogarnkowe dania w każdym domu

Pomysły na dania jednogarnkowe mogą być różne: od sprawdzonych, znanych wszystkim przepisów, po mniej popularne, niekiedy zapożyczone z obcych kultur, a innym razem będące wynikiem własnych kulinarnych eksperymentów. Poniżej przedstawiam kilka sprawdzonych przeze mnie przepisów. Znalazły się wśród nich wyłącznie takie, które smakowały wszystkim członkom rodziny, w tym dwójce małych i wyjątkowo wybrednych dzieci. Jeśli również macie takie patenty, już teraz zachęcam Was do dzielenia się pomysłami i wymiany doświadczeń.

Gulasz z bakłażana

Bakłażan to warzywo bardzo smaczne i zdrowe. W tej odsłonie występuje z pomidorami, papryką, cebulą i czosnkiem. Przygotujesz go zaledwie w 30 – 40 minut. Potrawę można zrobić od razu na dwa dni, co jest niewątpliwym atutem zwłaszcza dla osób zabieganych i pracujących. Minusem jest to, że na smakowity gulasz  będziesz mogła liczyć, mając dostęp do świeżych warzyw sezonowych. W zimie trudno będzie o smacznego bakłażana czy pomidory.

Zupa cebulowa z grzankami

Kolejne danie jednogarnkowe to zupa krem z cebuli z grzankami. Najbardziej smakuje dzieciom. Jej przygotowanie nie jest specjalnie skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu. Najlepiej ugotować zupę na bazie warzywnego wywaru. Kolejne składniki to cebula, a właściwie dużo cebuli, 2 topione śmietankowe serki, śmietana i grzanki przygotowane z tostowego chleba. Po ugotowaniu warzyw składniki zupy należy dokładnie zmiksować. Ja używam do tego celu blendera. W ten sposób powstaje pyszna zupa krem. Na koniec jeszcze śmietanowy kleks plus grzanki dla każdego i voilà.

Caponata

Jeśli wiecie, czym jest caponata, to pewnie zaskoczy Was, że danie to gości na moim stole pomimo tego, że nazywam moje pociechy niejadkami. Rzeczywiście, moje dzieci jedzą bardzo niewiele rzeczy, ale na szczęście to jednogarnkowe danie bardzo im odpowiada. Dzięki temu, że lubią oliwki, bakłażany i pomidory mogę przygotowywać je bez przeszkód dla całej rodziny.

Na tym oczywiście nie kończy się lista jednogarnkowych dań przygotowywanych w naszym domu. Na naszym stole bardzo często pojawia się też risotto i leczo.

Lubię wprowadzać w swoim domu powszechnie znane dania jednogarnkowe oraz wypróbowywać nowe przepisy. Was też do tego zachęcam. Może pojawi się wśród nich takie danie, które zagości na Waszych stołach na dłużej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge