Nowoczesny chlebak w moim domu

Nowoczesny chlebak w moim domu

Jeżeli zależy Ci na świeżym i smacznym pieczywie, chlebak jest tym akcesorium, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Starannie dobrany do wystroju pomieszczenia nie tylko pozwoli zachować walory smakowe pieczywa, ale również stanie się prawdziwą ozdobą kuchni. I choć wiele osób rezygnuje z chlebaków na rzecz przechowywania pieczywa w foliowych torebkach lub plastikowych koszyczkach, ja pozostałam im wierna, bo wiem, jak duże znaczenie mają dla jakości spożywanego przez moją rodzinę pieczywa.

To prawda. W mojej kuchni nadal goszczą chlebaki. Niezmiennie od 10 lat, czyli od czasu, kiedy “poszłam na swoje”.  Wcześniej też gościły, choć wtedy nie byłam jeszcze “u siebie”. Jedyne co się zmienia to wygląd chlebaków. A te, uwierzcie mi, potrafią dziś wyglądać bardzo atrakcyjnie.

Dlaczego warto?

Zanim jednak przekonam Was do korzystania z nowoczesnych chlebaków, parę słów o tym, dlaczego w ogóle warto ich używać. Jeśli liczy się dla Was smak chleba, szybko zrozumienie, że to najlepszy sposób przechowywania pieczywa. W foliowych workach chleb i bułki szybko pleśnieją. Pleśń jednak pokryje pieczywo znacznie wcześniej, zanim zobaczysz biały lub zielonkawy nalot na ich powierzchni. Zarodniki pleśni są bardzo małe, a nalot często mylony z pyłem mącznym.

Dlaczego pleśń tak szybko się rozwija? Sprzyjają temu warunki. Ciepło, wilgoć oraz szczelne opakowanie, które nie przepuszcza powietrze to wprost idealne warunki dla rozwoju pleśni. Jakie zatem mamy wyjście z sytuacji? Oczywiście używać pojemników na pieczywo. Chlebaki nowoczesne to prawdziwa gratka, bo pozwalają na połączenie funkcjonalności z ładnym wyglądem.

Jak wyglądają nowoczesne chlebaki?

Dzisiejsze chlebaki to nie te same co dawniej, wykonane w jednym stylu pojemniki na chleb. Współcześnie wykonuje się je z wielu różnych materiałów, różnicuje się też sam wygląd oraz sposób otwierania chlebaków. Niektóre z nich mają też dodatkowe funkcjonalności. Wybór jest na tyle szeroki, że każdy powinien znaleźć taki, który dokładnie wpisze się w jego potrzeby i gust.

Jak wybierać chlebak?

Na początek trzeba przede wszystkim oszacować, ile pieczywa będziemy kupować, a co za tym idzie, jak duży powinien być chlebak. Kiedy już to zrobimy, możemy zając się wyborem wyglądu chlebaka. Możemy zdecydować się na taki, który wykonany zostanie z drewna lub bambusa albo stalowy, plastikowy lub emaliowany. Wszystkie chlebaki wykonuje się w taki sposób, by miały odpowiednie właściwości do utrzymania świeżości pieczywa. Wybór materiału pozostaje więc jedynie kwestią gustu.

Chlebaki charakteryzują się rozmaitymi kształtami i sposobem otwierania. Klasyczne chlebaki otwiera się z przodu, są jednak i pojemniki z pokrywą, otwierane od góry. Część posiada pokrywę w postaci deski do krojenia, co daje dodatkową korzyść. Pokrywy są wtedy wykonane z drewna lub korka.

Chlebaki nowoczesne można kupić w różnych kolorach i wzorach, dzięki czemu dopasowanie ich do reszty wystroju kuchni nie powinno stwarzać problemu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge