Serwis obiadowy – klasyczny czy kolorowy?

Serwis obiadowy to jeden z tych zestawów, bez którego się nie obejdziemy. Kompletowanie pojedynczych talerzy, półmisków i salaterek jest raczej uciążliwe. Do tego czasochłonne i pochłaniające nie mniej kosztów. Zakup serwisu utrzymanego w konkretnym stylu to oszczędność, a przy okazji możliwość przepięknej aranżacji stołu dla rodziny i gości. Podpowiadamy, w jakiej kolorystyce wybrać swój serwis.

Klasyka zawsze w modzie

Klasyczne wykonania to serwisy utrzymane w bieli, ewentualnie z delikatnymi zdobieniami, w standardowych kształtach i rozmiarach. Taka propozycja nigdy nie wyjdzie z mody, bo biel dominuje w wielu aktualnych trendach aranżacyjnych, ale i jest uniwersalną. Poza tym wciąż pozostawia sporo miejsca na oryginalny sposób przystrojenia stołu. Do tego nie da się ukryć, że w dużej mierze to smaki i aromaty będą odpowiadać za zadowolone podniebienia gości, ale dobrze jest połączyć jedno z drugim – wyjątkowy serwis obiadowy i pyszne jedzenie.

Jeśli zależy nam na zestawie obiadowym, który będzie uniwersalny, elegancki i elastyczny pod względem możliwości dostosowania do wystroju danego wnętrza, biała porcelana o karbowanych brzegach bądź biały serwis z subtelnymi złoceniami, będzie doskonałym wyborem.

Kolorowa zastawa stołowa

Kolorowe talerze lub zdobione w oryginalny sposób, to propozycja dla tych odważniejszych. Dla osób, które biorą pod uwagę, że być może taki zestaw za jakiś czas wyjdzie z mody i trzeba będzie zakupić coś innego. Lub dla tych, którzy klasykę mają już w swojej kuchennej szafce i szukają czegoś na specjalne okazje.

Kolorowe serwisy trzeba dobierać rozważnie, ponieważ nie będą pasować na każdą okazję. Oficjalne przyjęcia, goście, którzy lata młodości mają już za sobą, niekoniecznie poczują się dobrze w towarzystwie zarówno wymyślnych dań, jak i fikuśnych talerzy. Nie musi tak być, ale trzeba mieć na uwadze, że sposób przystrojenia stołu i zastosowanych naczyń, zależny jest od okazji, pory dnia, wystroju wnętrza czy osób, które zaprosiliśmy.

Z kolorami jest jeszcze jedna kwestia, o której warto pamiętać. Każda barwa oddziałuje na nas w inny sposób. Posiłki podawane na niebieskich talerzach mogą odbierać apetyt, te zaś na żółtych sprawią, że zjemy więcej niż powinniśmy.

Bogato zdobione lub kwieciste

Bez problemu na rynku znajdziemy zestawy obiadowe, które będą ręcznie malowane w przepiękne kwiaty bądź zaoferują bliżej nieokreślone kształty barwnych linii i znaków. Takie wykonania najlepiej dobierać do bardzo konkretnych aranżacji. Kwieciste czy wręcz ludowe wzory sprawdzą się we wnętrzach rustykalnych, a także tradycyjnych. Futurystyczne kompozycje możemy dobrać do kuchni czy jadalni, które są bliskie industrialnym, ale i nowoczesnym wnętrzom.

Kształty i rozmiary

Nie zapominajmy, że kształty oraz rozmiary także mają znaczenie. W końcu chodzi o komfort spożywania posiłków, w każdym tego słowa znaczeniu. Serwis obiadowy musi zatem być dobrany z uwzględnieniem kolorystyki, wykonania, kształtu i liczby elementów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge