Stolnice silikonowe czy może drewniane?

Nic tak nie smakuje, jak domowe pierogi. Ale do ich przygotowania niezbędna staje się stolnica. Na rynku do wyboru mamy stolnice silikonowe – specjalny maty, jak i tradycyjne – drewniane. Jedna i druga posiada swoje zalety oraz wady. Niewątpliwie jednak, to właśnie stolnica pozwala wygodnie przyrządzać nie tylko pierogi, ale i kopytka czy domowe makarony.

Stolnice silikonowe

Silikon na dobre zagościł w naszych kuchniach. Kuszą kolorowe akcesoria. Lekkie, elastyczne, łatwe do utrzymania w czystości i nie powodujące, że podczas kontaktu z żywnością dochodzi do przedostawania się niebezpiecznych substancji do produktów spożywczych. Podobnie rzecz się ma, gdy wybieramy stolnice silikonowe. To przede wszystkim rozwiązanie bardzo ergonomiczne.

W małej kuchennej przestrzeni trudno znaleźć miejsce na dużą drewnianą stolnicę. Silikonową matę można zaś zwinąć i schować praktycznie gdziekolwiek, bo nie zajmuje zbyt wiele miejsca. Jej atutem jest również fakt, że sama w sobie działa niczym materiał antypoślizgowy. Wystarczy rozłożyć ją na stole, by się „przykleiła” do niego. Podczas wałkowania i zagniatania ciasta, nie będzie się przesuwała.

Maty silikonowe najczęściej posiadają specjalne oznaczenia – koła, o różnych średnicach. To ułatwienie dla pasjonatów gotowania, którzy potrzebują uzyskać możliwie równy kształt ciasta, o określonej wielkości.

Takie akcesorium kuchenne bardzo łatwo się myje. Ciasto nie przylepia się do silikonowej powierzchni. Na rynku nadto można znaleźć takie stolnice silikonowe, które nadają się do włożenia wraz z ciastem do piekarnika. A wady? Właściwie jedyną jest fakt braku wysokich brzegów, które nie pozwalają na rozsypanie się mąki czy wylewanie płynnych składników, poza obręb stolnicy. Jednak i z tą niedogodnością jesteśmy w stanie zdecydowanie sobie poradzić, a tak niewielki minus zostaje praktycznie zapomniany przy tylu zaletach.

Stolnice drewniane

Podstawą dawnych tradycyjnych kuchni były i właściwie nadal są, stolnice drewniane. Bardzo solidne, będące w stanie przetrwać długie lata naszych kuchennych podbojów. Wpisujące się w klimat kuchni tradycyjnych czy też rustykalnych. Wykonane z wysokiej jakości drewna, impregnowane i regularnie czyszczone w odpowiedni sposób, nie tracą swoich właściwości. Są solidne, a opatrzone wysokimi brzegami dają pełną swobodę przyrządzania rozmaitych ciast.

Główne wady to przede wszystkim waga i duże rozmiary. W małych kuchniach rozwiązanie niekoniecznie mające rację bytu. Poza tym drewno jest podatne na wilgoć i łatwo o rozwój bakterii.

Ostateczny wybór

Jeśli pozwala na to miejsce w kuchni, jak i budżet finansowy, warto wyposażyć się w dwa rodzaje stolnic. Dla wygody użytkowania. Sporadyczne przyrządzanie ciasta na pierogi bądź domowych makaronów, to okazja do kupna silikonowej maty, która będzie użytkowana raz na jakiś czas. Miłośnicy pierogów i nie tylko, mogą jednak znaleźć miejsce na solidne i trwałe drewno. Ostateczny wybór – stolnice silikonowe czy drewniane, to zatem głównie kwestia naszych potrzeb i upodobań.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge