Wybieramy sztućce. Do użytku codziennego i odświętnego

Sztućce mają nam posłużyć przez długi czas. Użytkowane codziennie są dość solidnie eksploatowane, dlatego konieczne jest dobre wykonanie. Nie przeszkadza to jednak temu, by dobrze prezentowały się na naszych stołach. Warto zainwestować w wysokiej jakości zestaw, właśnie do codziennego użytku, jak i ten, którym będą się posługiwać nasi goście.

Duży zestaw sztućców

Dla singla, małżeństwa czy niewielkiej rodziny, jeden komplet sztućców zwykle wystarcza. Większość z nas jednak wyposaża się w zapas, który przydaje się chociażby podczas spotkań ze znajomymi lub rodziną. Jeśli zależy nam na tym, by stół wyglądał na przygotowany precyzyjnie pod każdym względem, do tego był elegancki i gustowny, dobrym rozwiązaniem jest zakup większego zestawu sztućców.

Gdy liczą się względy praktyczne, najlepiej wybierać pośród sztućców stalowych. Są estetyczne, trwałe i dobrze wykonane. Posłużą przez długie lata. Dla gości i na uroczyste okazje można zainwestować w sztućce stylizowane, kształtne, opatrzone drewnianą rączką czy też zdobione złotem. Zwykle tego typu wykonania są stosunkowo droższe, dlatego należy o nie odpowiednio dbać. Sprawdzać czy nadają się do mycia w zmywarce i ewentualnie, do jakich produktów spożywczych nie nadają się, by je zastosować. Przykładowo srebro nie może być używane do majonezu lub jajek, ponieważ zawierają się w nich związki siarki szkodliwe dla tego materiału.

Sztućce do zadań specjalnych

Łyżki, noże czy widelce znane są każdemu z nas. Na wyposażenie kuchni mogą składać się jednak sztućce, o specjalnych konstrukcjach, które posłużą do sprawnego poradzenia sobie z produktami i daniami, pochodzącymi z całego świata.

Co mamy do wyboru:

  • szczypce serwisowe idealne do nakładania sałatek, choć nie tylko. Mają konstrukcję podwójnej łyżki bądź podwójnego widelca ze szczypcami. Mogą być opatrzone dziurkami w miseczce, dzięki którym łatwiej odsącza się płyny,

  • szczypce do skorupiaków pozwalające bez problemu pozbyć się pancerza bądź skorupy,

  • młotek do skorupiaków – spełniający te same funkcje, co powyższe,

  • szczypce do spaghetti – obowiązkowe w naszej kuchni, jeśli chcemy elegancko i bez bałaganu nakładać długie nitki makaronu,

  • łopatka do ciasta – standardowe wyposażenie miłośników słodkich, pieczonych specjałów.

Na zakupach

Oceniamy możliwości własnego budżetu finansowego, liczbę domowników ewentualnie liczbę gości, z którymi zwykle się spotykamy, funkcje, jakie mają spełniać nasze sztućce oraz własne oczekiwania. Na tej podstawie jesteśmy w stanie wybrać zestaw, który będzie się świetnie prezentował i posłuży przez długi czas.

W szerokiej ofercie zagościło sporo innego rodzaju specjalnych sztućców. Nie są niezbędne, bo w końcu nie co dzień zajadamy się skorupiakami, ale jeśli kuchnia to nasze małe królestwo i kochamy przyrządzanie potraw z różnych zakątków świata, warto poszerzyć swój kuchenny asortyment.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge